Butași Viță-de-vie
Soiuri de Vin - Butași Merlot
04. Merlot
Butași Viță de vie pentru struguri de vin negri Merlot
Prețuri:
- 7 lei/butaș – pentru comenzi de minim 500 de fire;
- 8 lei/butaș – pentru comenzi între 10 și 500 de fire;
Alege butași certificați și omologați de la o firmă de încredere și cu experiență.
Garantăm că ceea ce comandați este ceea ce primiți!
Despre soiul merlot
Merlot este un soi de struguri de culoare albastru închis, care este utilizat atât ca struguri de amestec, cât și pentru vinurile soiurilor. Numele Merlot este considerat a fi un diminutiv al merle, numele francez pentru păsărică, probabil o referire la culoarea strugurilor. Moale și „carnea” sa, combinate cu maturarea anterioară, fac din Merlot un strugure popular pentru îmbinare cu Cabernet Sauvignon, care se îmbibă ulterior, care tinde să fie mai mare în tanin.
Alături de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec și Petit Verdot, Merlot este unul dintre strugurii primari folosiți în vinul de Bordeaux și este cel mai răspândit strugure din regiunile viticole din Bordeaux. Merlot este, de asemenea, unul dintre cele mai populare soiuri de vin roșu de pe multe piețe. Această flexibilitate a ajutat să-l facă unul dintre cele mai plantate soiuri de struguri din lume. În 2004, Merlot a fost estimat a fi al treilea soi cel mai cultivat la 260.000 de hectare la nivel mondial (640.000 acri) la nivel mondial. Suprafața plantată la Merlot a continuat să crească, cu 266.000 hectare (660.000 acri) în 2015.
În timp ce Merlot este realizat pe tot globul, există tendințe de a fi două stiluri principale. „Stilul internațional” favorizat de multe regiuni viticole din Lumea Nouă tinde să sublinieze recoltarea târzie pentru a obține maturitate fiziologică și pentru a produce vinuri de culoare cernelată, de culoare violet, care sunt pline în corp cu alcool ridicat și taninuri luxuriante, catifelate, cu fructe intense, prune și mure. În timp ce acest stil internațional este practicat de mulți producători de vin Bordeaux, tradiționalul „stil Bordeaux” al Merlot presupune recoltarea Merlot mai devreme pentru a menține aciditatea și producerea de vinuri cu corpuri medii cu un nivel de alcool moderat, care au arome de fructe roșii proaspete (zmeură, căpșuni) și note potențial frunze, vegetale.
Un cluster principal și un „cluster de aripi” atașat de struguri Merlot cu culoarea sa caracteristică albastru închis.
Cea mai veche mențiune înregistrată despre Merlot (sub sinonimul Merlau) a fost în notele unui oficial local Bordeaux care, în 1784, a etichetat vinul obținut din struguri în regiunea Libournais drept unul dintre cei mai buni ai zonei. În 1824, cuvântul Merlot însuși a apărut într-un articol despre vinul Médoc în care era descris că strugurii erau numiți după pasărea neagră locală (numită merlau în varianta locală a limbii occitane, merle în standard), căruia îi plăcea să mănânce strugurii coapte pe vița de vie. Alte descrieri ale strugurilor din secolul al XIX-lea au numit soiul lou seme doù flube (însemnând „răsadul din râu”), cu strugurii care s-au crezut că au avut originea pe una dintre insulele găsite de-a lungul râului Garona.
Până în secolul al XIX-lea, a fost plantat în mod regulat în Médoc, pe „malul stâng” al Gironde. După o serie de neplăceri care include un îngheț sever în 1956 și mai multe recolte în anii ’60 pierduți pentru putrezirea, autoritățile franceze din Bordeaux au interzis sădirea de viitoare de viță Merlot între 1970 și 1975.
A fost înregistrată pentru prima dată în Italia, în jurul Veneției, sub sinonimul Bordò, în 1855. Strugurii au fost introduși elvețieni, din Bordeaux, cândva în secolul al XIX-lea și au fost înregistrați în cantonul elvețian Ticino între 1905 și 1910. În anii 1990, Merlot a cunoscut o creștere a popularității în Statele Unite. În general, consumul de vin roșu a crescut în SUA în urma difuzării raportului de 60 de minute privind paradoxul francez și a beneficiilor potențiale pentru sănătate pentru vin și, eventual, pentru resveratrolul chimic. Popularitatea Merlot a rezultat în parte din ușurința relativă în pronunțarea numelui [clarificarea necesară] a vinului, precum și a profilului său mai moale, fructat, care l-a făcut mai accesibil pentru unii băutori de vin.
Părinții și relația cu alte struguri
Cabernet Franc, unul dintre soiurile părinte ale Merlot.
La sfârșitul anilor ’90, cercetătorii de la Universitatea din California, Davis au arătat că Merlot este o descendență a Cabernet Franc și este o jumătate de frate a Carménère, Malbec și Cabernet Sauvignon. [9] Identitatea celui de-al doilea părinte al Merlot nu ar fi descoperită până la sfârșitul anilor 2000, când o varietate obscură și fără nume, eșantionată pentru prima dată în 1996 de la vița de vie cultivată într-o podgorie abandonată din Saint-Suliac din Bretania, a fost arătată prin analiza ADN mama lui Merlot.
Acest strugure, descoperit ulterior în fața caselor, ca o viță de vie decorată în satele Figers, Mainxe, Saint-Savinien și Tanzac, în Poitou-Charentes, a fost cunoscut sub denumirea de Madeleina sau Raisin de La Madeleine, datorită înclinației sale de a fi pe deplin coapte și gata pentru recoltare în jurul zilei de sărbătoare din 22 iulie a Mariei Magdalena. Pe măsură ce legătura cu Merlot a devenit cunoscută, strugurii au fost înregistrați oficial sub numele de Magdeleine Noire des Charentes. Prin relația sa cu Magdeleine Noire des Charentes, Merlot este legat de strugurii Abouriou din sud-vestul Franței, deși natura exactă a acestei relații (cu Abouriou poate fi părinte al Magdeleine Noire sau descendent) nu este încă cunoscută.
Crescătorii de struguri au folosit Merlot încrucișat cu alte struguri pentru a crea mai multe soiuri noi, inclusiv Carmine (un strugure Olmo realizat prin încrucișarea unei cruci Carignan x Cabernet Sauvignon cu Merlot), Ederena (cu Abouriou), Evmolpia (cu Mavrud), Fertilia (cu Raboso Veronese ), Mamaia (un strugure de vin românesc obținut prin încrucișarea unei cruci Muscat Ottonel x Babeasca neagră cu Merlot), Nigra (cu Barbera), Prodest (cu Barbera) și Rebo (cu Teroldego).
De-a lungul anilor, Merlot a născut o mutație a culorii care este utilizată comercial, o varietate de piele roz cunoscută sub numele de Merlot gris. Cu toate acestea, spre deosebire de relația dintre Grenache noir și Grenache blanc sau Pinot noir și Pinot blanc, soiul cunoscut sub numele de Merlot blanc nu este o mutație a culorii, ci mai degrabă o varietate descendentă de încrucișare Merlot cu Folle blanche.
Viticultură
Pictograma camerei mici
Legenda imaginii din această secțiune necesită curățare pentru a respecta regulile Wikipedia pentru formularea banală.
Vedeți tutorialul de imagine al Wikipedia și paginile de ajutor pentru imagini – consultați politica de utilizare a imaginii și verificați pagina de discuții – vizitați Laboratorul grafic și îmbunătățiți acest articol dacă puteți. (Iunie 2017) (Aflați cum și când să eliminați acest mesaj șablon)
Frunza Merlot
Strugurii Merlot sunt identificați prin buchețele lor libere de boabe mari. Culoarea are o nuanță albastră / neagră decât strugurii Cabernet Sauvignon și cu o piele mai subțire și mai puține taninuri pe unitatea de volum. În mod normal se maturizează cu două săptămâni mai devreme decât Cabernet Sauvignon. În comparație cu Cabernet, strugurii Merlot tind să aibă un conținut mai mare de zahăr și un nivel mai scăzut de acid malic.Ampelograful JM Boursiquot a remarcat că Merlot pare să moștenească unele dintre cele mai bune caracteristici de la soiurile sale părinte – fertilitatea și abilitatea ușor de maturare de la Magdeleine Noire des Charentes și culoarea, taninul și aromele sale potențiale fenolice de la Cabernet Franc.
Merlot prosperă în sol rece, în special argilă feroasă. Vița de vie are tendința de a se dezvolta timpuriu, ceea ce îi conferă un anumit risc la înghețul rece, iar pielea mai subțire își crește susceptibilitatea la pericolul viticol al putregaiului de Botrytis. Dacă vremea rea are loc în timpul înfloririi, vița de vie Merlot este predispusă la dezvoltarea flori. Vița de vie poate fi, de asemenea, susceptibilă la mucegai (deși are o rezistență mai bună la mucegaiul pudră decât alte soiuri Bordeaux) și la infecții cu soiuri de insecte cu frunze.
Stresul apei este important pentru viță de vie, cu o înflorire în sol bine drenat, mai mult decât la baza unei pante. Tăierea este o componentă majoră a calității vinului care este produs cu unii producători care cred că este cel mai bine să taie vița de vie „scurtă” (tăind înapoi doar câțiva muguri). Consultantul pentru vinuri Michel Rolland este un promotor major al reducerii producției de struguri Merlot pentru a îmbunătăți calitatea. Vârsta viței de vie este importantă, viile mai vechi contribuind la caracterul vinului rezultat.
O caracteristică a strugurilor Merlot este înclinația de a depăși rapid odată ce atinge nivelul inițial de maturare, uneori în câteva zile. Există două școli de gândire cu privire la momentul potrivit pentru a recolta Merlot. Producătorii de vinuri de la Château Pétrus favorizează culegerea timpurie pentru a menține cât mai bine aciditatea și finețea vinului, precum și potențialul de îmbătrânire. Alții, cum ar fi Rolland, favorizează culegerea târzie și corpul de fructe adăugat care vine cu un pic de maturitate excesivă.