Butași Viță-de-vie

Soiuri de Vin

01. Cabernet saugvinon

Butași Viță de vie pentru struguri de vin NEgri cabernet saugvinon

Răspândire
Este soiul cu cea mai largă răspândire în rândul celor cinci varietăți dominante din districtele Medoc și Graves ale regiunii franceze Bordeaux, precum și cel mai de succes vin roșu produs în California. În România se cultivă îndeosebi în podgoriile Dealu Mare, Odobești, Miniș-Măderat, Murfatlar, iar în Republica Moldova la Purcari.

Proveniență
Considerat mult timp ca fiind un soi antic, studiile genetice recent realizate la Davis University of California au arătat faptul că soiul Cabernet Sauvignon este de fapt un urmaș hibrid al soiurilor Sauvignon Blanc și Cabernet franc.

02. Fetească neagră

Butași Viță de vie pentru struguri de vin NEgri Fetească neagră

Feteasca Neagră este un vechi soi autohton de struguri din România, din care se obțin vinuri roșii și roze. Soiul este cultivat în România pe o suprafață de 2971,90 ha (2017) și în Republica Moldova.

Vinul are tente rubinii și o aromă de fructe de pădure, vișine, prune uscate, stafide negre, este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar sau vanilie, și este mai bogat și mai fin odată cu învechirea…

 

Preț: 10 lei/butaș, pentru mai mult de 100 de fire..

03. Fetească Regală

Butași Viță de vie pentru struguri de vin Albi Fetească Regală

Fetesca regală este un soi românesc de struguri albi rezultat din hibridarea naturală dintre soiurile Fetească Albă și Frâncușă. Soiul a fost identificat în jurul anilor 1920 în comuna Daneș, iar în 1928, la Expoziția Națională de Vinuri și Fructe de la București, vinul obținut din acest soi a fost prezentat sub denumirea de Fetească Regală impresionând prin calitate…

Sinonime
Plecând de la denumirea localității unde a fost identificat prima dată, soiul mai poartă numele Dănășană, Dănășeană, Dăneșană sau Dunășană. În literatura de specialitate a fost denumit și Galbena de Ardeal….

Preț: 10 lei/butaș, pentru mai mult de 100 de fire..

04. Merlot

Butași Viță de vie pentru struguri de vin negri Merlot

Merlot este un soi de struguri de culoare albastru închis, care este utilizat atât ca struguri de amestec, cât și pentru vinurile soiurilor. Numele Merlot este considerat a fi un diminutiv al merle, numele francez pentru păsărică, probabil o referire la culoarea strugurilor. Moale și „carnea” sa, combinate cu maturarea anterioară, fac din Merlot un strugure popular pentru îmbinare cu Cabernet Sauvignon, care se îmbibă ulterior, care tinde să fie mai mare în tanin.

Alături de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec și Petit Verdot, Merlot este unul dintre strugurii primari folosiți în vinul de Bordeaux și este cel mai răspândit strugure din regiunile viticole din

Preț: 10 lei/butaș, pentru mai mult de 100 de fire..

05. Muscat Ottonel

Butași Viță de vie pentru struguri de vin albi aromați muscat ottonel

Descriere: Muscat Ottonel este un soi de struguri de origine franceză care s-a extins în diverse podgorii din România, pe o suprafață totală de circa 8.000 hectare. Vinurile obținute din această varietate sunt albe, seci, dulci sau demidulci. Au o tărie alcoolică de circa 11,5-12%. Vinul Muscat Ottonel se caracterizează printr-o culoare galben-pai, cu o aromă tipică de muscat care evoluează prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin și delicat.

Vinul
Vinul ce se obține din muscat Ottonel este un vin de calitate superioară cu o tărie de cca. 12% alcool, foarte aromat vinificat în demidulce, dulce, sec sau demisec…

Preț: 10 lei/butaș, pentru mai mult de 100 de fire..

06. RIESLING

Butași Viță de vie pentru struguri de vin Riesling

Rieslingul este un soi de struguri albi care a avut originea în regiunea Rin. Rieslingul este un soi de struguri aromatici cu arome înflorite, aproape parfumate, precum și aciditate ridicată. Este utilizat pentru a face vinuri albe, semi-dulci, dulci și spumante. Vinurile de rasă sunt, de obicei, pure din varietate și sunt rareori supuse. Începând cu 2004, Riesling a fost estimată a 20-a cea mai crescută varietate din lume la 48.700 de hectare (120.000 de acri) (cu o tendință în creștere), dar din punct de vedere al importanței pentru vinurile de calitate, acesta este de obicei inclus în vinul alb „primele trei” soiuri împreună cu Chardonnay și Sauvignon blanc. Rieslingul este un soi care este extrem de…

Preț: 10 lei/butaș, pentru mai mult de 100 de fire..

07. saugvinon blanc

Butași Viță de vie pentru struguri de vin saugvinon blanc

Descriere:

Se cultivă, de secole, în Franța. În România este răspândit în 41 de centre viticole, printre care podgoriile Drăgășani, Ștefănești, Alba Iulia, Iași. În Republica Moldova se cultivă în Purcari. Sec, demisec sau dulce, Sauvignon blanc este un vin cu multă viață, plăcut, acid și aromat.În mare parte vinul este consumat in primul sau al doilea an de la roadă. După câțiva ani de păstrare în butoaie și butelii, buchetul și gustul se apropie de cele ale pepenelui galben.

Istorie
Originea strugurilor Sauvignon blanc se găsește în vestul Franței, pe valea Loirei și în regiunea Bordeaux. La un moment dat în secolul XVIII soiul a fost hibridat cu Cabernet Franc dând naștere soiului Cabernet Sauvignon în Bordeaux. În pofida numelor asemănătoare Sauvignon blanc nu are nicio relație cunoscută de rudenie cu mutația Sauvignon Rosé care se cultivă în valea Loirei, în Franța.

08. Tămâioasă Românească

Butași Viță de vie pentru struguri de vin Tămâioasă Românească

Tămâioasa românească este un vechi soi românesc de struguri folosit pentru producerea de vinuri de calitate albe, dulci și aromate. Acest soi cultivat de mai bine de două milenii în spațiul românesc își găsește rădăcinile în sudul Greciei antice, fiind apreciat de către toate popoarele aflate în bazinul Mării Mediterane, unde era folosit ca monedă de schimb.

În spațiul românesc, soiul a ajuns atât prin coloniștii greci, cat și prin intervenția romanilor. Suprafața totală actuală cultivată cu Tămâioasă românească este de aproape 1.000 de hectare. Pentru a se produce vinuri cu denumire de origine controlată..

09. Muscat de poloskei

Butași Viță de vie pentru struguri de vin și de masă muscat de polskei

Descriere:

Muscat de Poloskei este un soi de viță de vie care face parte din familia Vitaceae cu utilizare mixtă ca strugure alb de masă sau de vin, originar din Ungaria. Frunzele sunt mari cu aspect lucios, cresc sub formă penat-lombată într-o culoare de verde inchis.
Fructele sunt mari, cresc în chiorchine sub formă de boabe mari cu o formă rotundă în nuanțe de galben-vernil cu aspect brumat. Miezul este cărnos, aromat, crocant și cu sâmburi.